Ruiken is net zo gewoon als ademhalen!

Zoete muffins zonder suiker

“Ohhhhh… zo wil ik wel elke dag wakker worden,” zei eens een vriendin van mijn zoon toen ze hier logeerde. Ze rook namelijk de muffins die nog in de oven stonden te garen. Mijn zonen roken echter de bacon die ik aan het bakken was… en weldra was het hele spul beneden en werd er gezellig aan tafel gesmuld. Zonder te zien wat er op tafel kwam, werd de eetlust gewekt. Als het dan ook nog eens lekker uitziet, dan is het helemaal feest! Sowieso, is het altijd een feestje om aan een Bourgondisch gedekte tafel te zitten. Overigens voor gezonde muffins recepten beveel ik deze link aan http://www.womenshealthmag.nl/Nutrition/recept-gezonde-muffins

Zondag ontbijt bij “Hotel Mama” 24/7 full service!

“Waarom maak je er toch altijd zo’n werk van?” werd mij ooit gevraagd. Heel simpel, eten doe je niet alleen met je mond, je keurt het namelijk al met je neus, nog voor het op tafel staat. Je keurt het dan nogmaals met je ogen, want ja je wilt immers ook zien wat je in je mond stopt. En als het dan in je mond komt, dan is het nog eens een feestje voor al je smaakpapillen.. is het zoet, zout, zuur, bitter of umami? Hoe dan ook je ruikt het eerst! Zo ben ik opgevoed, en zo ook mijn kinderen… eerst ruiken!

Bouillabaisse van Braveau is bravo!!

Geuren roepen zelfs herinneringen op. Ga maar eens na.. de spruitjeslucht bij oma, of juist de appeltaart. Versgebakken brood bij de bakker in dat Franse dorpje, de overheerlijke Bouillabaisse aan de haven van Honfleur, de bierlucht in de kroeg na carnaval… om maar een paar voorbeelden te noemen. Overigens, bij Bar & Kitchen Braveau in Heusden is de Bouillabaisse werkelijk een belevenis! De geur van verse koffie in de ochtend .. Er schuilt zelfs een wetenschap achter al dit ruiken. Een gastrofysicus Charles Spence, een professor aan de Universiteit van Oxford heeft zich hierover gebogen. http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/715091/waarom-smaak-een-illusie-is-knijp-je-neus-dicht-en-je-proeft-nauwelijks-verschil-tussen-wijn-en-koude-koffie.html

Ruiken is heel natuurlijk en zo doodnormaal als ademhalen, dat we dat kennelijk vergeten zijn. Hiermee reageer ik op een artikel over Albert Heijn die zich inzet tegen voedselverspilling https://www.ad.nl/koken-en-eten/ah-klant-kan-best-zelf-beoordelen-of-zijn-bessen-nog-goed-zijn~a14f1cf4/ De consument mag volgens Appie zelf gaan bepalen of de groenten en fruit nog goed zijn. Hiermee volgen zij het besluit van de Engelse supermarktketen Tesco. Tesco op hun beurt is hiermee in aanraking gekomen door de fanatieke Chef Jamie Oliver, die daarover al jaren zich inzet. Wie deze Chef op Social Media volgt, zal het zeker niet ontgaan is. Kennelijk heeft zijn visie en missie op voedsel veel los gemaakt en werkt het aanstekelijk.

Voor mijn ‘project’ heb ik me hierdoor laten inspireren. Binnenkort kan ik hierover meer melden. Maar zeker is dat ik in januari 2019 een aantal pilots wil houden. Eén gastspreker, of eigenlijk is het een gast-en-spreker, heeft al enthousiast gereageerd. Het onderwerp waarover hij zal vertellen, zal je zeker stimuleren om vers voedsel te beleven. Over een paar weken zal ik hem bezoeken en kom ik zeker met ideeën terug over wat ik dan graag zou klaarmaken!

Hou mijn blogs in de gaten, want eerdaags maak ik het bekend, en wie weet vind jij het leuk om zo’n pilot thema-diner mee te maken. Misschien zelfs een leuke geste om het ook als cadeau te geven? Ik kijk er al zo naar uit…