Bakkers van Koekhuys Jan de Backer

Koekhuys Jan de Backer BV heeft sinds de vonst van het oude receptenboekje in 2001 met veel succes de Bossche Koek weer in de markt gezet. Het receptenboekje bevat echter nog andere recepten. Het succes van de Bossche Koek is niet onopgemerkt gebleven, vooral de langere versheid van de koek is van groot belang. Dat is de reden waarom de product van het Koekhuys in een gelijksoortig houtenbakje wordt gebakken.

Met veel plezier werd de onderneming in 2001 nieuw leven ingeblazen door Gieljan en Sylvana de Backer. Aan het plezier kwam echter een eind aan toen Gieljan in 2012 onverwacht overleed. De gedrevenheid en passie raakte zoek, maar in 2015 heeft echter Sylvana een definitieve keuze gemaakt en besloot zelf verder Koekhuys Jan de Backer voort te zetten. Thans op haar manier en volgens haar ideeën: alles doordrenkt van passie!

Thans op haar manier en volgens haar ideeën: alles doordrenkt van passie!

Volgens overlevering zijn de diverse koekrecepten al sinds 1865 binnen de bakkersfamilie De Backer. Een officiële inschrijving van het bakkersbedrijf in 1909 is het oudste officiële document dat we hebben kunnen terugvinden.  Zoon Adrianus startte zijn bedrijf in 1909 en zette (zo blijkt uit de gevonden stukken) dit recept in 1915 op papier. Zijn zonen Egi en Jan startten hun koekbakkerij ‘De Meijerij’ in 1936 aan de Schilderstraat nummer 17 in ’s-Hertogenbosch. Die broers bakten decennialang daar verschillende soorten streekkoek. In de jaren vijftig besloten beide broers ieder afzonderlijk verder te gaan. Jan heeft toen gekozen om de streekkoek waaronder de Bossche Koek zelf verder voort te zetten vanuit zijn winkelpand aan de Parade 4.

ResizedImage267341-Adrianus-de-Backer
ADRIANUS DE BACKER
jan de backer 1956
JAN DE BACKER

 

Jan de Backer, vestigde zich in de jaren ’50 met zijn koekbedrijf in het hart van ’s-Hertogenbosch. De diverse koekrecepten zijn naar het schijnt zoekgeraakt. Op dat moment geen ramp, want Jan de Backer kende de recepten uit zijn hoofd. Maar in 1988 stopte Jan de Backer met het bakken van koek en overleed hij onverwacht  enkele weken daarna. Lange tijd dacht de familie dat met zijn dood de eeuwenoude familierecepten ook voorgoed zijn verdwenen.  Het einde een ambachtelijke koektraditie. De winkel werd een café, café Cordes.

In 2001 volgde er een ingrijpende verbouwing, want de oude huiskamer van het woongedeelte van het huis van Jan de Backer, werd bij het café betrokken. Een fraaie antieke schouw moest hiervoor  wijken. Een zoon van Jan (Gieljan) was daarbij aanwezig met zijn twee zoontjes van toen nog 3 en 4 jaar. De stenen van de schouw werden voorzichtig stuk voor stuk verwijderd. Naast de schouw bevond zich een met jute bespannen muur, een zogenaamd betengelde muur.  Bij het loshalen van de schouw kwam achter de jute een oud schriftje te voorschijn. Het zijn notities uit het jaar 1915 met behalve notities ook andere lekkernijen en oude koekrecepten te bevatten. De recepten van verschillende koeken, recepten van ouderwetse lekkernijen werden door de kleinzoon van Jan de Backer teruggevonden.

Met veel plezier werd de onderneming nieuw leven ingeblazen door Gieljan en Sylvana de Backer. Aan het plezier kwam echter een eind aan toen Gieljan in 2012 onverwacht overleed. De gedrevenheid en passie raakte zoek, maar in 2015 heeft echter Sylvana een definitieve keuze gemaakt en besloot zelf Koekhuys Jan de Backer voort te zetten.  Thans op haar manier en volgens haar ideeën: alles doordrenkt van passie!