Ons Verhaal

Koekhuys Jan de Backer, dankt zijn naam aan, hoe kan het ook anders, Jan de Backer. In 1988 stopte Jan de Backer met het bakken van koek en overleed hij onverwacht  enkele weken daarna. Lange tijd dacht de familie dat met zijn dood de eeuwenoude familierecepten ook voorgoed zijn verdwenen.  Het einde een ambachtelijke koektraditie. Dat dacht de familie tenminste, totdat een kleinzoon van Jan jaren na zijn dood de zoek gewaande recepten terugvond!

ResizedImage253341-bossche-koek-1
PAND AAN DE PARADE IN ’S-HERTOGENBOSCH

Na de dood van Jan de Backer in 1988 nam zijn oudste zoon het pand over. Het pand kreeg een horecabestemming (Café Cordes).

De producten van Koekhuys Jan de Backer onderscheiden zich door de houten kistjes, waar het koekdeeg in wordt gelegd en met kistje en al de oven in gaan. Het houten kistje verwijst naar de ambacht van koekbakken, waar gebruik wordt gemaakt van hout in de oven om de temperatuur tijdens het bakproces wordt getemperd.

Volgens overlevering zijn de diverse koekrecepten al sinds 1865 binnen de bakkersfamilie De Backer. Een officiële inschrijving van het bakkersbedrijf in 1909 is het oudste officiële document dat we hebben kunnen terugvinden. Zoon Adrianus startte zijn bedrijf in 1909 en zette (zo blijkt uit de gevonden stukken) dit recept in 1915 op papier. Zijn zonen Egi en Jan startten hun koekbakkerij ‘De Meijeri’ in 1936 aan de Schilderstraat nummer 17 in ’s-Hertogenbosch. Die broers bakten decennialang daar verschillende soorten streekkoek. In de jaren vijftig besloten beide broers ieder afzonderlijk verder te gaan. Jan heeft toen gekozen om de streekkoek waaronder de Bossche Koek zelf verder voort te zetten vanuit zijn winkelpand aan de Parade 4.

ResizedImage267341-Adrianus-de-Backer
ADRIANUS DE BACKER
jan de backer 1956
JAN DE BACKER

 

Jan de Backer, vestigde zich in de jaren ’50 met zijn koekbedrijf in het hart van ’s-Hertogenbosch. De diverse koekrecepten zijn naar het schijnt zoekgeraakt. Op dat moment geen ramp, want Jan de Backer kende de recepten uit zijn hoofd. Maar in 1988 stopte Jan de Backer met het bakken van koek en overleed hij onverwacht enkele weken daarna. Lange tijd dacht de familie dat met zijn dood de eeuwenoude familierecepten ook voorgoed zijn verdwenen. Het einde een ambachtelijke koektraditie. De winkel werd een café, café Cordes.

Met veel plezier werd de onderneming nieuw leven ingeblazen door Gieljan en Sylvana de Backer. Aan het plezier kwam echter een eind aan toen Gieljan in 2012 onverwacht overleed. De gedrevenheid en passie raakte zoek, maar in 2015 heeft echter Sylvana een definitieve keuze gemaakt en besloot zelf verder Koekhuys Jan de Backer voort te zetten. Thans op haar manier en volgens haar ideeën: alles doordrenkt van passie!