Limited edition blikken

Voor de Jheronimus Bosch Koek heeft Koekhuys Jan de Backer zich laten inspireren door Jheronimus’ drieluik De Tuin de Lusten. In samenwerking met de Stichting Jheronimus Bosch 500 en Studio Kluif heeft Koekhuys Jan de Backer naast een nieuwe smaak peperkoek ook een drietal bewaarblikken ontwikkeld. De blikken zijn geïnspireerd op de binnenkant van het drieluik.

De Tuin der Lusten bestaat immers in feite uit vier schilderijen, een voorstelling in een gesloten stand en de drie voorstellingen in geopende stand. Zo is het idee ontstaan voor een bewaarblik waarop een detail staat van dit drieluik, die wij hebben geïnterpreteerd als zijnde de hemel, de aarde en de hel. Zo is het idee ontstaan voor een ronde bewaarblik (verwijziging naar de voorstelling in een gesloten stand) en de drie voorstellingen. Alhoewel het originele werk tot de verzameling van Museo del Prado in Madrid behoort, is een replica hiervan te bewonderen in het Jeroen Bosch Museum in ‘s-Hertogenbosch.

De drie verschillende blikken zijn in een beperkte oplage gemaakt, zogenaamde limited edition. Een aandenken voor de liefhebber, die de unieke overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch bezoekt. De blikken zijn gevuld met een rond gebakken Jheronimus Bosch Koek. Een peperkoek zoals u die van Koekhuys Jan de Backer gewend bent: gebakken in een houten bakje, gebaseerd op de familiereceptuur, aangevuld met appel en een accent van kaneel. U raadt het al, de appel is natuurlijk een knipoog naar het eerste paneel uit de Tuin der Lusten, waar de afbeelding van Adam en Eva centraal staan in een fantasielandschap.

Gelet op de beperkte oplage zijn de blikken niet overal verkrijgbaar! De verkooppunten beperken zich tot het Noordbrabants Museum, de VVV en de webwinkel www.Jheronimusforever.nl en haar fysieke winkel gevestigd op de Markt, de stadskelder onder het stadshuis.

Als extra service voor alle bewonderaars van Jheronimus Boch, bieden wij u de mogelijkheid om vooraf deze 3 blikken te reserveren, zodat u verzekerd bent van uw eigen drieluik!

De 3 Jheronimus Bosch Koek blikken

koekblikken_werktekeningen_roze Blik Roze
Op dit blik staat een afbeelding van de levensbron, een detail van het linker binnenluik waarop Adam en Eva aan weerszijden van God staan, in een fantasielandschap met daarin exotische dieren en planten, zoals een drakenboom, een olifant en een giraffe. Kenners benoemen dit ook wel als het Aards Paradijs op een moment voor de zondvloed.
Blik Blauw
Op dit blik staat een afbeelding van de Fontein van de Echtbreuk (interpretatie van kenner De Tolnay), een detail van de achtergrond op het middenpaneel, waar juist op de voorgrond mensen krioelen die naakt zijn afgebeeld. Centraal op het middenpaneel rijdt een bonte stoet mannen tegen de klok in om een vijver met vrouwen. Deze rondrit is ontleende Bosch aan moraalliteratuur, waarin dergelijke rondritten gelijkgesteld werden met zondigheid en lustverslaving. Hij zou ook kunnen samenhangen met de zogenaamde ‘moreskendans’, die vaak een erotische lading had. Bovendien rijden de mannen op en tussen dieren, waarmee de schilder lijkt te willen aangeven dat de mens zich door dierlijke driften laat leiden.
koekblikken_werktekeningen_zwart Blik Zwart
Op dit blik staat een afbeelding van een wit monster, staande op een uitgeholde boomstammen met eivormige romp waarin zich een herberg bevindt, waar zondaars door een heks worden bediend. Het is een detail van het rechter paneel. Hierop is de hel afgebeeld, waarin de verschrikkelijkste straffen worden ondergaan.