Geschiedenis

500 jaar na de dood van Jheronimus Bosch viert ’s-Hertogenbosch in 2016 het Bosch jaar. Met Jheronimus Bosch 500 wordt een eerbetoon gebracht aan deze in Den Bosch geboren, getogen en gestorven kunstenaar. Jheronimus Bosch is een van de belangrijkste middeleeuwse kunstenaars, behorend tot de Noordelijke renaissance. Ter ere van Jheronimus Bosch 500 heeft Koekhuys Jan de Backer de Jheronimus Bosch Koek ontwikkeld.

Het leven van Jheronimus Bosch

Jheroniumus Bosch werd geboren rond 1450 in de Vughterstraat te ’s-Hertogenbosch, waar hij op 9 augustus 1516 ook is begraven. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Zijn bekendheid als schilder groeide gestaag binnen en buiten de stad.

Zijn verbeeldingskracht weet het publiek al 500 jaar te boeien. In zijn werken staan zijn eigenzinnige symboliek vol raadsels, humor en vooral fantasie centraal. Tot één van zijn meest bekende werken wordt De Tuin der Lusten gerekend, is doorgaans te bewonderen in het Museo del Prado in Madrid. Over de precieze betekenis ervan zijn de meningen verdeeld. De meeste auteurs zijn het erover eens dat de schilder hier de zondigheid van de mensheid aan de kaak stelt. Volgens de laatste inzichten zou het hier gaan om een ‘schijnparadijs’, waarin de mensheid zich waant in een situatie zoals die bestond voor de zondeval, zonder besef van gevaar en zonder kennis van goed en kwaad.

Meer Jheronimus Bosch?

Topstukken van de Bossche meester zijn weer in de stad waar hij ze 500 jaar geleden maakte. Maar liefst twintig schilderijen, negentien tekeningen, verschillende drieluiken en beschilderde panelen van Jheronimus wereldberoemde meesterwerken komen in 2016 terug naar ’s-Hertogenbosch, waar ze in het Noordbrabants Museum worden tentoongesteld. Meer bijzonderheden rond alle festiviteiten en informatie over zijn leven en werken is te lezen op www.Bosch500.nl.