Het is Herfst… tijd van pompoenen

Vanmorgen reed ik voor mijn dagelijkse ochtend ritueel met mijn hond naar de Drunense Duinen. Onderweg zag ik bij een boerderij een vrolijke creatie van verschillende pompoenen. Ook al voelt het nog als zomer, toch kondigt de herfst zich al aan. De vrolijke kleuren en verschillende vormen van pompoenen hebben mij altijd gefascineerd. Niet alleen door hun verschillende vormen maar zeker ook omdat ze zo veelzijdig in het gebruik zijn en makkelijk laten mengen met andere kruiden.

Het zijn wonderlijke vruchten die we als groenten ervaren. Maar wie zich in de pompoen verdiept, weet de ontelbare mogelijkheden. De pompoen laat zich namelijk heel makkelijk verwerken in zowel hartige als zoete gerechten.  De meeste pompoenen kun je wel eten, die je niet kunt eten bevatten namelijk geen pitten. Het meest makkelijke is gewoon bij de groetenboer of supermarkt gaan kijken!

 

Het maken van een pompoensoep is een dankbare bezigheid. Want hoe meer pompoen je kunt verwerken, hoe meer je soep kunt maken. Dat is wel zo handig omdat je op een regenachtige herfstdag zomaar soep op tafel kunt zetten.  Daarom is het goed om de pompoensoep basis te maken. Deze kun je later bij gebruik altijd weer een extra lekker maken.

Voeg geraspte gember, 1 citroengras toe aan de basis. Laat dit even meekoken en voeg kokosmelk toe.

Met bijvoorbeeld toevoeging van extra kruiden (rozemarijn, tijm, steranijs) garneren met uitgebakken spekjes, gebakken champignons, of een exotisch tintje met toevoeging van gember, citroengras en kokosmelk, room of crème fraîche, geraspte appel enz. enz. 

Een eenvoudig recept voor een smakelijke pompoensoep is op deze link te zien https://youtu.be/M94mFQhA9NQ

 

 

Als vervanger vande aardappelen aan tafel smaakt de pompoen zeker goed bij de verschillende herfst stoofpotten. Makkelijk en smakelijk is om een middelgrote (oranje) pompoen of flespompoen hiervoor te gebruiken. Snij de pompoen in kleine stukken, ongeveer 2 cm dikte en marineer deze in een mengsel van 2 teentjes knoflook, 1 theelepel komijn, 1 theelepel koriander en een theelepel paprikapoeder , besprenkel het geheel met wat olijfolie en garen op 180 graden 45 minuten in de oven.  Geen komijn of koriander in huis? Geen punt, vervang deze dan rozemarijn en tijm!

Een zoetig recept voor pompoen is de pompoencake. Het recept dat niet moeilijk is, is op deze link te vinden https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185209/pompoencake

 

Ben je niet zo handig in het maken van recepten? Probeer dan eens een pompoen in een bloemstuk op te maken! Hoe? Kies een mooie pompoen uit, snijd dan ongeveer 1/5 van boven af (hangt natuurlijk van de grootte af) en hol de pompoen zo veel mogelijk uit. Laat ondertussen een stuk oasis in het water weken.

Bekleedt de binnenkant van de pompoen met plasticfolie. Snijd de oasis zodanig dat het in de uitgeholde pompoen past en je basis is klaar! Naar eigen keuze kun je nu bloemen erin steken! Veel succes en nog meer plezier.