Herfst: tijd van Bourgondisch genieten na een boswandeling!

Herfst 2018 Giersbergen

Op 23 september is officieel de herfst aangekondigd! Een prachtige tijd van het jaar met al die gekleurde dingen die voor je voeten vallen of zelfs aan komen waaien. De tijd waar het weer zonder zich schuldig hoef te voelen droevig grijs, nat en koud kan zijn en de volgende dag met een stralende zon de dag kan opfleuren en je toch een jas nodig hebt. Moeder Natuur pakt heerlijk uit en kleurt de natuur in mooie herfstkleuren om het leed van het grijze weer te verzachten. Heerlijk tafelen, lekker bakken, gezelligheid aan tafel of bij de openhaard. Het is ook weer tijd voor de jacht. Het wild komt weer op de kaart. De liefhebbers genieten van hert, zwijn, konijn, fazant en waarschijnlijk nog wel meer. Elk stuk met een eigen karakteristieke smaak. De één houdt er wel van, de ander absoluut niet.

Bij navraag onder mijn vrienden en relaties begrijp ik dat zij die er niet van houden geplaagd te worden door de associaties die ze bij het dier maken. Vermoedelijk zullen ze het wel lusten wanneer ze het proeven zonder de naam van het dier te weten. Daar zit wel wat in natuurlijk, we associëren een hert vaak met Bambi, en een konijn met een hoog aaibaarheidsgehalte waar je zoon of dochter aan verknocht is.  Het eten van een hond, kat, schildpad of aap zoals in sommige Afrikaanse en Aziatische landen worden gedaan, staat ver van de Westerse beleving. De associatie in ons hoofd blijkt dan toch sterker te zijn dan de honger. Gelukkig zijn er voor alle geen-vlees liefhebbers ook de verschillende herfstgroenten: pompoenen, bieten, paddestoelen, rode kool, pastinaak, boerenkool, raapstelen, knolselderij, courgette, schorseneren, koolrabi om maar een paar te noemen. Voor een eenvoudig en heerlijk rode kool recept, klik op de link https://www.youtube.com/watch?v=H2Lo3MENVwM

Foto:@BoswachterFrans

Wie boswandelingen maakt, ziet de schoonheid van dit jaargetijde. De vele paddestoelen in het bos die niet alleen de dieren voeden, maar ook de mens. Denk maar eens aan eekhoorntjesbrood (nootachtige smaak), zwavelzwam (smaakt naar kip; Engelse benaming is dan ook Chicken of the wood) en de hoorn des overvloed ook wel doodstrompet genoemd (vooral gedroogd als specerij). Gelukkig zijn ze ook in winkel tegenwoordig te koop, want niet iedereen weet welke paddestoelen wel of niet eetbaar zijn. Het fruitaanbod in de herfst is ook smakelijk: appels, peren, stoofperen, druiven, sinaasappels,  pruimen, bramen om er paar spontaan te noemen. En dan natuurlijk

Beukennootjes pesto

nog  tamme kastanjes, walnoten en beukennoten… Ooit pesto gemaakt van beukennootjes? Probeer het eens. Wat heb je nodig: 2 eetlepels gepelde beukennootjes – 2 bosjes peterselie – knoflook (naar smaak) – 8 tot 10 eetlepels olijfolie – peper en zout naar smaak. Alles in de blender tot een (grove) pasta malen.

 

Tomaten stoofpotje

De vegetariërs en veganisten hebben ook in de herfst een smakelijke keuze. Een heerlijk recept die ik graag wil delen is deze https://www.smulweb.nl/recepten/1408799/Herfst-ovenschotel Zonder tortellini is het ook heerlijk als bijgerecht. De keuze in dit jaargetijde is voor een ieder groot. De eenpansgerechten, quiches en taarten komen al heerlijk geurend op het fornuis of uit de oven. Slowcooking, langzaam garen is het sleutelwoord. In vele stoofgerechten wordt gebruik gemaakt van koek, kruidkoek, peperkoek of ontbijtkoek. Het toevoegen van gekruide koek  aan stoofgerechten in oude recepten werd veroorzaakt door geldgebrek. In kruidkoek zaten vaak dezelfde kruiden en specerijen verwerkt

Recept Bosschekoek saus

zoals in het recept van een stoofgerecht. De koek zorgde er ook voor dat de sausen min of meer werden gebonden. Nooit gedaan? Probeer het dan maar eens uit: snij een plakje koek dan wel klein blokjes zodat het sneller kan smelten/oplossen.  Zelf heb ik ooit een recept gemaakt voor een heerlijke saus met Bossche Koek en Grand Marnier, deze smaakte bijzonder lekker bij wildzwijnbiefstuk, zie hiervoor de foto.

Geniet vooral van de herfst, het Bourgondisch tafelen na een heerlijke wandeling. Enne laat de paddestoelen staan voor de dieren in het bos!

PS: gebruik je onze koek, de échte Bossche Koek van Jan de Backer, weet dan dat deze koek rijkelijk  bedeelt is met kruiden en honing. De smaak is dus sterker dan de reguliere peperkoeken die elders te koop zijn.