De Feestdagen ..

De feestdagen staan voor de deur. Het wordt al voorzichtig ingeluid door Halloween en St. Maarten. Het grappige is dat in beide gevallen kinderen langs de huizen gaan om snoep te krijgen. Halloween wordt traditioneel gevierd op de laatste dag van oktober in de Groot Brittanië, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. Maar inmiddels ook een populair feest in Europa, Australië en Azië. De naam “Halloween” is afgeleid van “All Hollows Eve” (Allerheiligenavond). Interessant is te weten dat in de Keltische kalender het jaar op 1 november begon en dus 31 oktober oudejaarsavond werd gevierd. Het Keltisch Nieuwjaar, Samhain, is tevens ook het Ierse woord voor november. Vroeger werd dit in Groot-Brittannië vooral door de Kelten gevierd. Zij geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen. Om boze geesten te weren, droegen de Kelten maskers. In de loop der eeuwen is het feest een versmelting van Christelijke tradities (Allerzielen en Allerheiligen op 1 en 2 november) en Keltische tradities.

In sommige delen van Nederland (maar ook België) wordt juist het St. Maartensfeest op 11 november gevierd. Kinderen met lampionnen gaan de deuren langs, zingen een liedje en krijgen daar snoep voor. Het St. Maartensfeest wordt vooral in de provincies Noord-Holland, Groningen, Drenthe, Zeeland en Utrecht gevierd. Ook Suriname en het eiland Bonaire wordt Halloween groots gevierd. Een mooie traditie! Net zo mooi als het allergrootste kinderfeest van Sinterklaas. Daarna natuurlijk de Kerstdagen en het feest van de Jaarwisseling. Bij verschillende mensen begint het al aardig te kriebelen. Voor de één lastige tijd, en zijn de feestdagen meer ‘de donkere dagen’ dan voor de ander die het juist als  een leuk vooruitzicht ervaart.

Hoe dan ook de dagen komen eraan! Hier en daar worden al telefoontjes gepleegd waar of  familie en vrienden elkaar treffen. Wordt het grootst, of juist klein? Brengen we iets voor het diner mee of neemt de gastvrouw/gastheer alle honeurs waar in de keuken? Wie maakt het voorgerecht, wie het  hoofdgerecht en wie het dessert?  Met of zonder cadeaus? Wordt er konijn, ree of kalkoen klaargemaakt? Houden we het juist vegetarisch? Een hectische tijd, waar vreemd genoeg velen iets bijzonders klaar maken, wat zij nog niet eerder hebben klaargemaakt, waardoor alle stress ontstaat! Wellicht dus een goed idee om juist nu al een paar van die gerechtjes nu al uit te proberen met Halloween….

Traditionele Beef Wellington

Uit eigen ervaring weet ik dat dit bij ons thuis de tijd was van de vele zuchten aan tafel. Waarom? Omdat ik met steeds een iets andere bereiding van een gerecht op tafel serveerde. Zoals een kleine beef Wellington, die heb ik wel eens 3 keer uitgeprobeerd om vervolgens met de Kerst met een gevulde kalkoen te komen omdat de mannen Beef Wellington al helemaal niet meer bijzonder vonden… en dus kon ik die het jaar daarop maken! Een goed traditioneel recept die ik gebruik is van Gordon Ramsay.  https://youtu.be/TE2omM_NoXU Ondertussen zijn er natuurlijk ook vele andere recepten te vinden op het internet. Ook voor een veganistisch Kerstmenu! Misschien is de Kerst nog lang niet in zicht voor jou en hou je liever nog even wat je op tafel met Halloween kan serveren. Natuurlijk mag een pompoen niet ontbreken daar zijn vele recepten van te vinden.

Vegetarische Wellington

Voor wie iets waanzinnigs op tafel wil serveren, niet al te moeilijk maar wel zó bijzonder dan is hier een tip https://youtu.be/R5g_ylTApDE Ik zal hier geen foto bij zetten want anders is de grote verrassing en schrikeffect al verklapt! Veel plezier, en laat het me weten hoe het is ontvangen. Eén tip die ik hierbij kan geven: mocht je niet handig zijn, koop dan bij de slager het benodigde aantal  gehaktballen en kneedt deze in de gewenste vorm! Het kan niet meer mislukken!

Dit maak je natuurlijk af met een lekker dessert van chocolade mousse! Ook niet moeilijk om te maken. Wat heb je nodig: 1 grote reep chocola, 2 eieren, 200 ml slagroom en basterdsuiker (ongeveer 50 gram), 1 rol Oreo koekjes. Maak de mousse volgens recept https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1149282/chocolademousse

Chocolade mousse en Oreo koekjes

Verdeel het geheel in een glas voor ongeveer 1/3.  Vervolgens haal je de Oreo koekjes uit elkaar en schraap je de vulling met een mesje ervan af. Hak de koekjes fijn en bestrooi een deel hiervan over de chocolade mousse. Verdeel hierover de resterende van de chocolademousse en als bovenste de rest van de fijngestampte koekjes. Versier dit geheel naar eigen inzicht bijvoorbeeld van schijfjes banaan die je als doodshoofd uitsnijdt. Je kunt hiervoor natuurlijk ook kant-en-klare chocolade mousse gebruiken. Veel plezier bij alle voorbereidingen en alvast een fijne Halloweenavond!