Ciao … delizioso Gallizia

Buongiorno ..

Een frisse, ietwat grijzige dag doorbrengen in Amsterdam. Dat lijkt op zich niet zo bijzonder… maar als op zo’n dag een kleine groep ondernemende vrouwen met één mannelijke bussiness coach de dag doorbrengt, dan gaat het al wat leuker worden. Als geen ander weet deze bijzondere coach uit Brabant de groep te motiveren door ons te laten op draven in de steeds hippere Amsterdam Oost. Midden in de Indische buurt, in een unieke Italiaanse Wijnbar! Hoe multicultureel wil je het hebben?

Aan de Javastraat is sinds 2015 Gallizia gevestigd, een wijnbar met een uitgelezen kaart en het pand daarnaast een gelijknamige Italiaanse delicatesse winkel. Volgens kenners de hotspot  van Amsterdam! Nu ben ik altijd een beetje sceptisch voor dergelijke gelegenheden omdat ik het automatisch link aan Osteria Bacchus in La Spezia, met live muziek waar Stefano de scepter zwaait.

Delizioso di Gallizia …

Waanzinnige gerechten worden geserveerd die niet alleen lekker ruiken en goed smaken maar ook prachtige creaties op het bord zijn. Een hele warme persoonlijke herinnering is hieraan gekoppeld. Even naar de Italiaan is voor mij dan ook altijd even deze herinneringen op uit zetten en zo stap ik dan dapper bij een Italiaan binnen waarvan ik weet dat het menu niet veel met die van een Happy Italy zal verschillen. Zo stapte ik ook Gallizia binnen… en ik bevond me heel even in La Spezia.  Met enige verbazing  voelde het meteen als de voor mij vertrouwde Bacchus. De eigenaar van Wijnbar Gallizia is Tom Gallizia, een zoon van een Italiaanse vader die wijnen importeerde. Niet zo vreemd dat de liefde en passie voor wijn zijn overgedragen!  

De oprechte gezelligheid van een ongedwongen sfeer weet hij in zijn eigen bar te vertalen. Wie hier ’s morgens komt, geniet van de heerlijke Italiaanse koffie en ondertussen de krant door te nemen.  Een mooie recensie is op deze link nog eens na te lezen http://mytravelboektje.com/gallizia/

De Italiaanse keuken ervaar ik als een meest oprechte keuken. Een keuken waar de pure smaken van de zonovergoten ingrediënten met minimale toevoeging van kruiden tot uiting komen. Natuurlijk zijn we vertrouwd met de pizza’s en pasta’s , eveneens met de belegde ciabatta die aan de Oude Gracht in Utrecht al jaren gretig aftrek vinden. Heb je die trouwens wel eens zelf gemaakt? Op deze link vind je het recept https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2014/07/hoe-bak-je-ciabatta-brood-html/

Overheerlijk!!

Voor de lunch serveerde Tom zijn  ‘belegde broodjes’ met de magie van zijn passie en gevoel van bella Italia. Dit werd nog eens extra benadrukt door de witte wijn die hij daarbij schonk, een Cecchetto de beste Pinot Grigio in Amsterdam!  Volgens mij kom je in Gallizia gemakkelijk de dag wel door…

Lekker eten, drinken en even de tijd vergeten… het echte Bourgondische gevoel van genieten. Wijnliefhebbers moeten deze wijnbar zeker bezoeken!! Met passie weet Tom je zo veel te vertellen en je zal zeker de juiste wijn op de juiste temperatuur geserveerd krijgen! De wijnkaart is net zo aantrekkelijk als de menukaart!

De delicatesse winkel, naast de wijnbar, staat natuurlijk bol van allerlei

Delicatessezaak Gallizia

lekkernijen uit Italië en ook maaltijden zijn daar te verkrijgen. Bij binnenkomst werd ik meteen aangetrokken door de mooi citroenen, en daar word ik dan zo blij van. Want een schaal verse citroenen geeft dagenlang een frisse geur en kleur aan een kamer, en onmisbaar in de keuken. Sprenkel het sap maar eens over salades, soepen en warme schotels om je natriumopname te beperken. Het meeste sap ontvang je door ze voor persing even heen en weer te rollen over tafel. Wat te denken van de citroenschil, altijd lekker in cake, koek, en groenten. En Tom Gallizia, die maakt er verse limoncello van!

Wijnbar Gallizia én de daarnaast gelegen deliatessezaak is werkelijk een aanrader! Neem maar eens kijkje op hun site http://gallizia.nl/  Een retourtje Amsterdam Amstel of Muiderpoort zeker waard!

Ciao….