De Geschiedenis

Sinds 1865
Volgens overlevering zijn de recepten van de Bossche Koek al sinds 1865 binnen de bakkersfamilie De Backer. Tenminste wat we weten. Zoon Adrianus startte zijn bedrijf in 1909 en zette dit recept in 1915 op papier. Zijn zonen Egi en Jan startten hun koekbakkerij ‘De Meijerij’ in 1936 aan de Schilderstraat nummer 17 in ’s-Hertogenbosch.

Iedere bakkersfamilie zijn eigen koek
Van oorsprong waren er meerdere soorten Bossche Koek. Immers iedere familie had zo zijn eigen Bossche Koek. Zoveel families, zoveel recepturen van de Bossche Koek. Eén van die koeken is de zogenaamde gezoden koek. Een ovale platte koek, een soort taaitaai die vroeger vaak voorzien werd van schijven sukade. Menigeen kan zich deze koek van ‘De Eenhoorn’ nog herinneren. Die ovale koek wordt sinds 1993 weer gebakken.

jan de backer 1956
jan de backer 1956

‘Alles Koek’
Die broers bakten decennialang daar de Bossche Koek. Tevens waren er twee winkels met de naam ‘Alles’, één gevestigd in de Kolperstraat en één in de Hinthamerstraat. In de jaren vijftig besloten beide broers ieder afzonderlijk verder te gaan. Jan heeft toen de Bossche Koek zelf verder voortgezet op De Parade in ’s-Hertogenbosch tot zijn dood in 1988 toe.