Blog

Recept is een verhaal met een goed einde!

Dat moment wanneer je vol verwachting een hap van iets lekkers neemt en de smaakpapillen in je mond beginnen te protesteren… herken je dat? Je buik draait om, je ogen staan op paniek stand en gelukkig heb je het besef om netjes een servetje bij je mond te houden. Je haalt  even dankbaar adem omdat de kokhalzende neigingen zijn uitgebleven. Helaas was ik dit keer de pineut ..

Een vertrouwd pasteitje met garnalen vulling

Ik kocht bij een Aziatische winkel een pastei en die was overduidelijk niet naar mijn smaak. Als liefhebber van kleine gerechten, zoals een pastei, was ik werkelijk geschrokken. Zo’n pastei is een hartig tussendoortje in de Indonesische keuken. Grappig dat het ook een heerlijke lunch van oudsher in Engeland is.  In de Nederlandse keuken is dit een bakje van bladerdeeg, kant-en-klaar in de supermarkt te verkrijgen. Deze wordt meestal gevuld met een ragout. De één koopt het in een blik, de ander besteedt er meer aandacht aan en maakt de ragout zelf. 

In Engeland kennen ze een ander soort pastei, ‘pasty’ genaamd. De Cornish pasty is bekend en geliefd in heel Groot-Brittannië. Men zegt dat de pasty is ontwikkeld voor mijnwerkers uit Cornwall. Zij waren niet in staat om terug te keren naar de oppervlakte voor de lunch. Een stevige, makkelijk in de hand te houden lunchgerecht, is daar een antwoord op. De traditionele Cornish pasty recept is perfect voor een lunchbox, maar kan ook als hoofdgerecht geserveerd met verse groenten en/of salade. Als streetfood is het overal in de UK te vinden. Het recept is op de foto te vinden en de wijze waarop het gemaakt is op deze link te zien https://youtu.be/kDAQ5EpHGYc

Recept van klassieke Cornish pasty

De Cornish pasty lijkt qua vorm erg veel op de Indonesische pastei. De vulling is echter anders. Deze wordt apart gebakken en wanneer het is afgekoeld, in het deeg gevouwen. Beperkt de Cornish pasty zich tot een paar ingrediënten, de Indonesische kent er meer.

De vulling bestaat uit 350 gram rundergehakt, of klein gesneden kipfilet of helemaal geen vlees (!), ongeveer 500 gram geraspte (julien) waspeen, een blikje/ kopje (diepvries) erwten, 1 fijngehakte grote uit, 2 teentjes fijngehakte knoflook, een (half) bosje fijngesneden selderij, ongeveer 50 gram glasnoedels (te koop bij de toko) die je volgens gebruiksaanwijzing even in kokend water laat wellen, 2 hardgekookte eieren, bouillonblokje en eventueel een scheutje ketjap manis. Behalve de hardgekookte eieren, wordt alles  in een pan met wat olie bakken en voeg naar smaak zout en peper toe. Hardgekookte eieren in plakken snijden en vlak voor het vouwen een paar plakjes toevoegen  Het deeg bestaat uit 1 ei, 350 gram bloem, 2 eetlepels olie en een scheut water. Maar het deeg van de Cornish pasty is hier ook zeer geschikt voor. Er zijn ook handige mensen die in plaats van dit deeg, gebruik maken van bladerdeeg voor hartige taarten uit de diepvries. Daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee.

Indonesische pastel goreng

Anders dan de Britse variant worden de Indonesische pasteitjes gefrituurd (170 graden), maar zelf hanteer ik de Britse manier en schuif ik het in de oven op 180 graden totdat het mooi bruin is gekleurd. De bruine glanzende kleur krijg je door de pasteitjes met een losgeklopt eitje in te smeren. Meestal wordt dit in Nederland geserveerd met een tomatensausje of chilisaus. In Indonesië met een paar kleine pepertjes.

Het lijkt veel werk wanneer je erover schrijft, maar als je er mee bezig bent is het eigenlijk zo gedaan. Een eenvoudig gerechtje met verschillende vullingen! Leuk om te maken, en deze is wél lekker van smaak!

Terug naar genieten!

Onlangs bezocht ik het Rijksmuseum waar ik het olieverf schilderij van Jan Havicksz Steen uit 1658 heb bewonderd. Hij vereeuwigde bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catherina Keizerswaard in een portret maar tevens ook de uitbeelding van het beroep. Het beroep was toen al eeuwenoud. De geschiedenis van het brood begint immers met de ontwikkeling van de landbouw zo’n 8000 voor Chr.

Bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catharina Keizerswaard

Wonderlijk hoe dan binnen één decennium we besmet zijn met glutenallergie. Een tweet hierover leverde interessante reacties op. Zo werd ik geïnformeerd dat er geen sprake is van glutenallergie maar van intolerantie. Een echte broodbakker uit het Brabantse Wijk en Aalburg, Gerard Hardeman, reageerde met een interessante deskundigheid en meldde: ‘terug naar slowfood oftewel een lang rijsproces, zoals vroeger en het brood is weer gezond.’ Bovendien blijkt mijn bewering wel mee te vallen. Eén van mijn bevriende volgers schreef letterlijk: ‘Google maar eens, de intolerantie is bij 99% onzin. Slechts een heel gering aantal mensen heeft daadwerkelijk een gluten intolerantie de rest wordt aangepraat door de bakfietsmoeders.’

Ja… want hoe vaak lezen, horen en zien we geen waarschuwingen over wat wel of niet goed is voor je. De snelle informatie op social media loopt er dagelijks van over. Zeker op het gebied van food. Tot op zekere hoogte begrijp ik het wel maar hoe zit het met genieten? Zo langzamerhand bekruipt mij het gevoel dat juist lekker genieten steeds minder mag. Neem nu het voorbeeld van coconut oil. Ontelbaar artikelen zijn er verschenen over de vele voordelen van het gebruik van coconut oil, nu verschijnen er toch ook artikelen, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, dat het juist niet goed is! Een recent voorbeeld hiervan: https://www.nytimes.com/2018/08/21/well/eat/coconut-oil-good-bad-health.html

Maar hoe zit het met het zelf nadenken? De ouderwetse, maar zeker meest effectieve boerenverstand? Elke dag fastfood eten is inderdaad niet goed, daar zijn we allemaal heus van overtuigd. Variëren is dus van belang: de ene dag McDonald’s, de andere dag Domino’s Pizza en dan weer lekkere Dönner via Thuisbezorgd.nl is weliswaar een variatie maar het blijft fastfood! Variatie op tafel, maar vooral bewust eten lijkt het antwoord te zijn. Daarmee bedoel ik weten wat je eet, weten wat je koopt en vooral wat je kookt. Natuurlijk is niet iedereen een keukenprinses en niet lang iedereen heeft er zin in. Het is afhankelijk voor wie je kookt, je thuis situatie en natuurlijk ook de tijd die je er wel of niet voor hebt. Ook hierin wordt de mens tegenwoordig goed over geïnformeerd. De naam van Jamie Oliver komt spontaan in mij op. Hij weet van gezonde en eenvoudige ingrediënten een maaltijd klaar te maken in 15 minuten. https://www.youtube.com/results?search_query=15+minutes+jamie+oliver

Gezond en lekker waar je blij van wordt, zo kook ik het liefst! Alles met mate is geen probleem met genoeg variatie minder suiker en zout, meer groenten, fruit en vezels. Een Bourgondische levensstijl met ‘guilty pleasures’ hoeft daarom niet veel te lijden! Wanneer je begint met het eten zonder labels, hoef je immers ook niet meer op de calorieën te letten. Vergeet niet bij elke hap en slok vooral te genieten!!

Er werd een boekje open gedaan …

bagatelle-ingangVorige week zaterdag was ik even bij de Bagatelle in de Hinthamerstraat om mijn bankpasje op te halen omdat zoonlief die vergeten was terug te geven. ‘Mam, blijf even want ik wil je aan die mannen voorstellen die opa, papa en jou kennen!’ Eerlijk gezegd dacht ik dat het bij een handje schudden en een klein gesprekje zou blijven onder genot van een kopje koffie. We hebben ons aan elkaar voorgesteld en de mannen staken van wal. Hoe groot was mijn verbazing dat één van de mannen, Charles, vertelde dat hij vroeger bij  ‘de Paris’, twee deuren verder dan de winkel op de Parade,  heeft gewerkt en kind aan huis was bij mijn schoonouders. Lees meer “Er werd een boekje open gedaan …” »

Tel je zegeningen!

In tijden van tegenslag is het wijs om je zegeningen te tellen. Welnu, dat hebben we zeker gedaan. Het is immers een grote zegen om te constateren dat de passie voor onze Bossche Koek en de Jheronimus Boschkoek is overgeslagen bij banketbakkerij en patisserie Vermeulen-Den Otter, met winkels rond en in Den Bosch. Zij maakten een schuimgebak gevuld met botercrème gemengd in fijngemalen kruimels Bossche Koek, die daarna gerold worden in grove kruimels Bossche Koek. Kijk… daar worden wij blij van! Lees meer “Tel je zegeningen!” »

Culinaire liefde voor mannen en potten!

Wie tegenwoordig een recept zoekt, zoekt het op YouTube of maakt gebruik van Google. Van simpele tot complexe gerechten, het staat 72_220_465tegenwoordig allemaal op het web. Dat is wel zo handig voor wie fantasieloos eten moet bereiden. Maar voor wie echt wil koken, mist steevast  één belangrijk ingrediënt… de mate van liefde. Niet verkrijgbaar bij de supermarkt, de delicatessenwinkel of welke andere winkel dan ook. Nee, de liefde moet diegene die kookt er zelf aan toevoegen. Hobbykoks en vaak de moeder in een gezin moeten dus overlopen van liefde! En wat te denken van de vele Chefs en Patrons in de culinaire wereld! Liefde en passie…onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat is het verschil?

no-love-sincerer-than-the-love-of-foodHet woordenboek geeft al heel snel de oplossing. Volgens Van Dale is liefde een warme genegenheid dan wel een oprechte en warme belangstelling voor iets. Passie daarentegen wordt uitgelegd als: drift, gedrevenheid en hartstocht. Dat geeft heel veel duidelijkheid! Passie drijft de liefde.

Lees meer “Culinaire liefde voor mannen en potten!” »

Zoete Moederdag…

images (12)Moederdag, voor velen een hele leuke dag binnen het gezin. Voor anderen een drama! Een fantastische commercieel aangelegenheid? Uit statistieken is gebleken dat maar liefst driekwart van de moeders Moederdag te commercieel vindt. Zij gaven aan liever persoonlijke aandacht te krijgen dan gekochte cadeautjes. Zelf ben ik moeder en heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat het bij zo velen (75% van alle moeders) kennelijk een ander beeld bestaat. Daarom ben ik gaan verdiepen in dit fenomeen. Zelf ervaar ik Moederdag heel anders… Gewoon jezelf slapende houden, alles horen en maar wachten totdat je wordt gewekt door de kinderen! Herkenbaar?

Lees meer “Zoete Moederdag…” »

Zonder goal kun je niet scoren ~ J. Cruijff

Het meest moeilijke aan een familiebedrijf runnen, is wanneer de emotie de overhand neemt. Een overlijden van een familielid is zwaar, maar van een gezinslid is meer dan dat. Joost, één van de twee zonen die ik cadeau kreeg 24 jaar geleden, heeft die plek binnen ons gezin ingenomen. Na het overlijden van Gieljan werd de band nog hechter. De gezellige babbels veranderden in ‘mannenpraat’ met zijn broertjes, het overhoren van Duits en Latijn werd leuker als hij weer eens onverwacht op een doordeweekse dag besloot mee te eten en het na praten van de gespeelde hockeywedstrijden ontbraken niet. Kon dat niet gezamenlijk aan etenstafel, dan gebeurde dat wel telefonisch of via de app. Lees meer “Zonder goal kun je niet scoren ~ J. Cruijff” »

Joost mag het weten…

Vorige week was ik te gast bij lokale radio Oké FM voor een interview over ondernemerschap en passie. Tevens mocht ik vijf nummers kiezen die dan werden gedraaid. Dat interview was het minste probleem…het bedenken welke nummers er gedraaid kunnen worden dat was een grote uitdaging!   Bij radio Oké FM ben ik in het verleden als wethouder vaak te gast geweest. Voor mij was het dan ook een gezellig weerzien bij de radiomakers.

okefm tweet

Passie en Ondernemen radio interview
Passie en Ondernemen radio interview

Twee mannen die ik maar al te graag omschrijf als de meest hartelijke mensen in het hele Land van Heusden en Altena.

De radiomaker Henri Verhagen is een kerel met een bevlogenheid en gezonde nieuwsgierigheid op allerlei gebied. Zijn sidekick is de onvolprezen Cor Spek en beslist een inspirator voor zijn collega. Een duo die elkaar al jaren door en door kent. Wie naar hun luistert, kan beslist een glimlach moeilijk onderdrukken. Beiden zijn ze ad rem met een tikkeltje cynisme.. ik mag dat wel. Lees meer “Joost mag het weten…” »

Bravo: Jheronimus Bosch is bij de Vrede van Heusden!

Op zaterdag 23 april aanstaande wordt op een hele bijzondere wijze het startschot voor de activiteiten in het kader van Jheronimus Bosch 500 in Heusden gegeven. De Vrede tussen ’s-Hertogenbosch en Heusden wordt dan eindelijk op 23 april 2016 getekend! Een historisch moment dat groots zal worden gevierd. Ruim 350 figuranten zijn op 23 april in touw tijdens de Vrede van Heusden.  Wat gebeurde er dan eigenlijk? Want vrede sluiten betekent dus dat er een ruzie was.Vrede van Heusden

Brabants Dagblad kwam vorige week met een leuk nieuwtje:

Gedreven vertelt regisseur Will Dijkstra dat om 13.45 uur de kerkklokken gaan luiden. Aanleiding is het naderen van de Bossche Vloot. Als antwoord rukken dan verschillende gilden, kanonniers en musketiers op naar verschillende locaties aan de Maas. Johannis Hammingsz., casteleijn van Heusden en meijer Anthonisz. Rombouts spelen bij dit spektakel de hoofdrol. In het dagelijkse leven zijn het de burgemeesters Jan Hamming en Ton Rombouts. 

 

Lees meer “Bravo: Jheronimus Bosch is bij de Vrede van Heusden!” »

El Ferran Adrià

Motiverende quote!
                       Motiverende quote!

Alhoewel de ontwikkelingen van het nieuwe product spannend is voor Koekhuys Jan de Backer, de uitzending van ‘De kunst van koken’ in het programma Kunstuur heeft mij nog meer enthousiast gemaakt. Met dank aan Caro die mij hierover heeft getipt!! Wie het programma heeft gemist, kijk naar Uitzending gemist!! Presentator Lucas de Man onderzoekt de kunst van het koken door bekende koks te spreken en te bezoeken. Een echte aanrader voor de liefhebbers van koken en eten! Zeker het gesprek dat hij voerde met de befaamde Ferran Adrià! Voor wie niet weet wie die beroemde man is zegt het restaurant El Bulli misschien meer. Lees meer “El Ferran Adrià” »