Blog

Er werd een boekje open gedaan …

bagatelle-ingangVorige week zaterdag was ik even bij de Bagatelle in de Hinthamerstraat om mijn bankpasje op te halen omdat zoonlief die vergeten was terug te geven. ‘Mam, blijf even want ik wil je aan die mannen voorstellen die opa, papa en jou kennen!’ Eerlijk gezegd dacht ik dat het bij een handje schudden en een klein gesprekje zou blijven onder genot van een kopje koffie. We hebben ons aan elkaar voorgesteld en de mannen staken van wal. Hoe groot was mijn verbazing dat één van de mannen, Charles, vertelde dat hij vroeger bij  ‘de Paris’, twee deuren verder dan de winkel op de Parade,  heeft gewerkt en kind aan huis was bij mijn schoonouders. Lees meer “Er werd een boekje open gedaan …” »

Tel je zegeningen!

In tijden van tegenslag is het wijs om je zegeningen te tellen. Welnu, dat hebben we zeker gedaan. Het is immers een grote zegen om te constateren dat de passie voor onze Bossche Koek en de Jheronimus Boschkoek is overgeslagen bij banketbakkerij en patisserie Vermeulen-Den Otter, met winkels rond en in Den Bosch. Zij maakten een schuimgebak gevuld met botercrème gemengd in fijngemalen kruimels Bossche Koek, die daarna gerold worden in grove kruimels Bossche Koek. Kijk… daar worden wij blij van! Lees meer “Tel je zegeningen!” »

Culinaire liefde voor mannen en potten!

Wie tegenwoordig een recept zoekt, zoekt het op YouTube of maakt gebruik van Google. Van simpele tot complexe gerechten, het staat 72_220_465tegenwoordig allemaal op het web. Dat is wel zo handig voor wie fantasieloos eten moet bereiden. Maar voor wie echt wil koken, mist steevast  één belangrijk ingrediënt… de mate van liefde. Niet verkrijgbaar bij de supermarkt, de delicatessenwinkel of welke andere winkel dan ook. Nee, de liefde moet diegene die kookt er zelf aan toevoegen. Hobbykoks en vaak de moeder in een gezin moeten dus overlopen van liefde! En wat te denken van de vele Chefs en Patrons in de culinaire wereld! Liefde en passie…onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat is het verschil?

no-love-sincerer-than-the-love-of-foodHet woordenboek geeft al heel snel de oplossing. Volgens Van Dale is liefde een warme genegenheid dan wel een oprechte en warme belangstelling voor iets. Passie daarentegen wordt uitgelegd als: drift, gedrevenheid en hartstocht. Dat geeft heel veel duidelijkheid! Passie drijft de liefde.

Lees meer “Culinaire liefde voor mannen en potten!” »

Zoete Moederdag…

images (12)Moederdag, voor velen een hele leuke dag binnen het gezin. Voor anderen een drama! Een fantastische commercieel aangelegenheid? Uit statistieken is gebleken dat maar liefst driekwart van de moeders Moederdag te commercieel vindt. Zij gaven aan liever persoonlijke aandacht te krijgen dan gekochte cadeautjes. Zelf ben ik moeder en heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat het bij zo velen (75% van alle moeders) kennelijk een ander beeld bestaat. Daarom ben ik gaan verdiepen in dit fenomeen. Zelf ervaar ik Moederdag heel anders… Gewoon jezelf slapende houden, alles horen en maar wachten totdat je wordt gewekt door de kinderen! Herkenbaar?

Lees meer “Zoete Moederdag…” »

Zonder goal kun je niet scoren ~ J. Cruijff

Het meest moeilijke aan een familiebedrijf runnen, is wanneer de emotie de overhand neemt. Een overlijden van een familielid is zwaar, maar van een gezinslid is meer dan dat. Joost, één van de twee zonen die ik cadeau kreeg 24 jaar geleden, heeft die plek binnen ons gezin ingenomen. Na het overlijden van Gieljan werd de band nog hechter. De gezellige babbels veranderden in ‘mannenpraat’ met zijn broertjes, het overhoren van Duits en Latijn werd leuker als hij weer eens onverwacht op een doordeweekse dag besloot mee te eten en het na praten van de gespeelde hockeywedstrijden ontbraken niet. Kon dat niet gezamenlijk aan etenstafel, dan gebeurde dat wel telefonisch of via de app. Lees meer “Zonder goal kun je niet scoren ~ J. Cruijff” »

Joost mag het weten…

Vorige week was ik te gast bij lokale radio Oké FM voor een interview over ondernemerschap en passie. Tevens mocht ik vijf nummers kiezen die dan werden gedraaid. Dat interview was het minste probleem…het bedenken welke nummers er gedraaid kunnen worden dat was een grote uitdaging!   Bij radio Oké FM ben ik in het verleden als wethouder vaak te gast geweest. Voor mij was het dan ook een gezellig weerzien bij de radiomakers.

okefm tweet

Passie en Ondernemen radio interview
Passie en Ondernemen radio interview

Twee mannen die ik maar al te graag omschrijf als de meest hartelijke mensen in het hele Land van Heusden en Altena.

De radiomaker Henri Verhagen is een kerel met een bevlogenheid en gezonde nieuwsgierigheid op allerlei gebied. Zijn sidekick is de onvolprezen Cor Spek en beslist een inspirator voor zijn collega. Een duo die elkaar al jaren door en door kent. Wie naar hun luistert, kan beslist een glimlach moeilijk onderdrukken. Beiden zijn ze ad rem met een tikkeltje cynisme.. ik mag dat wel. Lees meer “Joost mag het weten…” »

Bravo: Jheronimus Bosch is bij de Vrede van Heusden!

Op zaterdag 23 april aanstaande wordt op een hele bijzondere wijze het startschot voor de activiteiten in het kader van Jheronimus Bosch 500 in Heusden gegeven. De Vrede tussen ’s-Hertogenbosch en Heusden wordt dan eindelijk op 23 april 2016 getekend! Een historisch moment dat groots zal worden gevierd. Ruim 350 figuranten zijn op 23 april in touw tijdens de Vrede van Heusden.  Wat gebeurde er dan eigenlijk? Want vrede sluiten betekent dus dat er een ruzie was.Vrede van Heusden

Brabants Dagblad kwam vorige week met een leuk nieuwtje:

Gedreven vertelt regisseur Will Dijkstra dat om 13.45 uur de kerkklokken gaan luiden. Aanleiding is het naderen van de Bossche Vloot. Als antwoord rukken dan verschillende gilden, kanonniers en musketiers op naar verschillende locaties aan de Maas. Johannis Hammingsz., casteleijn van Heusden en meijer Anthonisz. Rombouts spelen bij dit spektakel de hoofdrol. In het dagelijkse leven zijn het de burgemeesters Jan Hamming en Ton Rombouts. 

 

Lees meer “Bravo: Jheronimus Bosch is bij de Vrede van Heusden!” »

El Ferran Adrià

Motiverende quote!
                       Motiverende quote!

Alhoewel de ontwikkelingen van het nieuwe product spannend is voor Koekhuys Jan de Backer, de uitzending van ‘De kunst van koken’ in het programma Kunstuur heeft mij nog meer enthousiast gemaakt. Met dank aan Caro die mij hierover heeft getipt!! Wie het programma heeft gemist, kijk naar Uitzending gemist!! Presentator Lucas de Man onderzoekt de kunst van het koken door bekende koks te spreken en te bezoeken. Een echte aanrader voor de liefhebbers van koken en eten! Zeker het gesprek dat hij voerde met de befaamde Ferran Adrià! Voor wie niet weet wie die beroemde man is zegt het restaurant El Bulli misschien meer. Lees meer “El Ferran Adrià” »

We hebben de smaak te pakken! (vervolg op Testpanel)

De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om de titel Europees regio van de Gastronomie 2018 binnen te halen.  In oktober van dit jaar wordt bekend gemaakt welke regio’s in 2018 deze benaming mogen dragen. Bovendien vormt de regio gedurende 1 jaar het gastronomisch middelpunt van Europa!  Fantastisch nieuws!! De Brabantse en bovenal de Bossche ‘lekkerbekken’ en de ‘FoodLovers’ zullen het bericht niet ontgaan zijn. Is dat nu niet té ambitieus? Mag het een beetje meer bescheiden zijn? Brabanders genieten nu eenmaal van het Bourgondische leven. Bovendien na vier maal de titel “ ‘s-Hertogenbosch Meest Gastvrije Stad”, een nationaal en international succesvolle viering van Jheronomisch Bosch 500, het Brabantse Worstenbroodje als Cultureel erfgoed … succes smaakt naar meer.

download (1)

 

Lees meer “We hebben de smaak te pakken! (vervolg op Testpanel)” »

Bitter! (vervolg op: Testpanel)

Vorige week is met heel veel plezier de nieuwe smaken door de testpanel gekeurd en Er was één kritisch punt: één van de in total 3 nieuwe smaken verdient meer ‘kruidigheid en een frisje’.voorkantDenBoschKookt

‘Kruidigheid en een frisje’ is natuurlijk een zeer breed begrip. De testpanel was hierover zeer unaniem gesteld. Dat is dus weer een leuke uitdaging in mijn zoektocht naar ‘zoet’. Ondertussen ben ik beland bij de tegenhanger daarvan: ‘bitter’.  De echte bittere smaken ken ik vanuit de Indonesische keuken maar nauwelijks uit de Nederlandse of Europese keuken. In het verleden heb ik al eens meer met zo’n fushion-concept geëxperimenteerd. Dat resulteerde in een nagerecht van Bossche Koek met ananas als loempia geserveerd met een bolletje citroenijs. Het heeft zelfs de omslag van het kookboek ‘s-Hertogenbosch kookt gehaald.  Lees meer “Bitter! (vervolg op: Testpanel)” »